Startskuddet for årets blåkveitefiske er mandag 26. mai, og markerer på et vis starten på sommersesongen for fiskeriene i nord. Årets sesong medfører noen viktige endringer.
21. mai 2025 - Lisbeth Nikolaisen Drotz
Det tradisjonsrike blåkveitefisket for kystfiskebåtene er like rundt hjørnet, og årets sesong medfører noen viktige endringer i blant annet regulereringer:
I år er direktefisket etter blåkveite for kystfiskebåter mindre enn 28 meter regulert med én periode, mot tidligere to.
Gruppekvoten i direktefisket er i år 5 142 tonn og samlet i en periode, mot tidligere fordelt mellom to perioder.
Direktefisket starter 26. mai og stoppes når periodekvantumet er oppfisket.
Kvota for det enkelte fartøy er redusert med ca. 5 tonn fra i fjor, her finner du hvilken kvote din båt har utfra lengde.
Selv om årets sesong medfører noen praktiske justeringer i avvikling av fisket, er det noen grunnleggende forhold som er lik.
- Det enkelte fartøyet har fortsatt en maksimalkvote og ikke en garantertkvote i direktefisket etter blåkveite, sier avdelingsdirektør for ressurs og miljø i Norges Råfisklag Einar Mortensen. Det innebærer at alle båter må avslutte fisket selv om de kanskje ikke har fått opp hele sin andel, og båter som ikke har startet å fiske mister sin mulighet for sesongen.
Mortensen henstiller også fiskerne om å ha en leveringsavtale før de starter fisket og vise hensyn til hverandre når det blir tett mellom båter og bruk på fiskefeltene.
Blåkveita lever på store havdyp, mange timers kjøretid fra land. Derfor prøver de som har kapasitet til det, å fiske hele kvoten på en tur, for å minimere både risiko og driftsutgifter. En slik tur kan dermed vare i flere døgn. Våre fagfolk i kvalitetstilsynet vil være til stede for å sjekke kvaliteten på blåkveite som leveres og minner om at det er ekstra viktig å sørge for at fisken oppbevares kjølig om bord.
- De fleste bruker vann fra havoverflaten som allerede nå er oppi 7 grader. For en fisk som lever i temperaturer mellom 2-4 grader er dette for varmt og nedbrytningsprosessene vil dermed starte med en gang. Kjøling er det eneste som kan bremse dette, sier Råfisklagets fagekspert på kvalitet Lillian Hansen.
1. Fyll ca. 20 % is i containerne før du forlater havna.
2. Når fisket starter fyller du litt vann i containeren (ikke mer enn 10-20 liter pr. container) for å få litt saltholdighet i isen, slik at isen ikke klumper seg.
3. Bløgg kveita og la den blø ut i sjøvann.
4. Send blåkveita ned i containeren - oppå isen/vannet.
5. Når containeren er passelig full av kveite, etterfyll med vann. (minst like mye som ble fylt da fisket startet)
Det som skjer da er at isen tiner under kveita. Fordi kveita er tyngre enn vann (den mangler svømmeblære og legger seg tett mot bunnen), presses smeltevannet opp mellom kveitene. På denne måten blir all fisken avkjølt. Det er alltid bevegelse ute på havet, båten ruller og det bidrar til fordeling av kjølevannet mellom kveita.
Ønsker du å få mer informasjon fra Norges Råfisklag - meld deg på nyheter og viktige meldinger her.
Vi lager nye nettsider og dine tilbakemeldinger er viktig for at vi skal kunne lage en best mulig opplevelse for alle våre brukere.