Den spillernye fiskebåten “Aksel Johan” ble levert til sine nye eiere tidligere i år, og som en del av satsningen investerte rederiet i kompetanseheving for mannskapet.
19. nov. 2024 - Lisbeth Nikolaisen Drotz
- En dag sammen med fagfolk på Råfisklaget gjorde susen for kompetanseheving og for å bygge samhold, sier reder Johan-Arild Hansen.
Båten og rederiet Berg Fisk AS er hjemmehørende i Senja kommune. Om bord er det totalt 18 ansatte, fordelt på to skift med ni fiskere hver. Skiftene ledes av skipperne Sander Uteng og Odd Arne Stokmo.
- Halve gjengen er med fra vår forrige båt, og de resterende er nyansatte i år. Fire av de nyansatte er lærlinger, som vi har fordelt med to på hvert skift, forteller Hansen.
Det var Råfisklagets Jonette Braathen og Bjørn Frode Rantala Eriksen som gjennomførte kurset for den engasjerte gjengen med fiskere.
-Målet er å bevisstgjøre om viktigheten av kvalitet og motivere til riktig behandling av fisken om bord, sier Braathen. Det håper jeg vi klarte!
Bakgrunnen for rederiets ønske om å kurse mannskapet hos Norges Råfisklags fagfolk på kvalitet var todelt.
- Vi ønsket å styrke teamfølelsen og samtidig heve kompetansen innen kvalitet og førstegangsbehandling av fisk hos våre fiskere, sier Hansen og forteller at de ikke har utstrakt erfaring med sløying ombord fra tidligere. Operasjoner som sortering, frysing og pakking er helt nytt for oss!
I etterkant av kurset forteller Hansen at resultatene har vært positive, og ønsker allerede et oppfølgingskurs i regi av fagfolkene i Råfisklaget, som går dypere inn i fangstbehandling av spesifikke produkter.
-Vi er glade for å kunne bidra med kunnskap, sier Braathen, slik at hver kilo fisk som fanges behandles sånn at den bevarer sin naturlig utmerkede kvalitet. Det gir et godt utgangspunkt for at hele fisken blir til fantastiske sjømatprodukter og dermed størst mulig verdiskapning, for både fiskerne og sjømatprodusentene.
Kurset varer i 2-3 timer og er tilpasset fangstbehandling om bord i fartøy.
Kurset er utarbeidet og satt sammen av Råfisklagets fagfolk på kvalitet.
Kurset består av en teoretisk gjennomgang av tema som er relevant for kvaliteten på fisken fartøyet leverer
Deltakerne får innsyn og økt kunnskap om;
Fiskens biologi
Fangstoperasjoner
Håndtering og oppbevaring ombord
Hygiene
Pakking, merking og lossing
Bærekraft
Vi lager nye nettsider og dine tilbakemeldinger er viktig for at vi skal kunne lage en best mulig opplevelse for alle våre brukere.