Dette kunne vi gjerne deltatt på igjen! 

Tradisjon tro ble unge fiskere invitert da Råfisklagets årsmøte nylig gikk av stabelen, og de vi tok en nærmere prat med var samstemt i at de gjerne kommer tilbake. I år var det åtte unge næringsutøvere fra ulike deler av landet som tok turen, og her blir du bedre kjent med tre av dem.  

Foto: Lisbeth Nikolaisen Drotz

22. mai 2024 - Lisbeth Nikolaisen Drotz


Årets hovedtema under årsmøtet «Etter ti gode torskeår; hvordan er utsiktene framover for fiskeflåten, fiskeindustrien og kystsamfunnene?» dannet grunnlaget for interessante innlegg fra fiskeri- og havministeren, en sjeføkonom fra Sparebank1, en forsker fra Havforskningsinstituttet og en direktør fra fiskeprodusenten Norfra. Med blant annet en torskekvote som ble kraftig redusert inneværende år, krig i flere deler av verden og en svak norsk krone, måtte vi høre med våre unge deltakere hvordan de ser på sin egen fremtid som fisker. 

Vi skal ta over

Marcus Meland er fisker og mannskap på en 70 fots snurrevadbåt og er i prosessen med å kjøpe egen fiskebåt. Drømmen er å starte noe eget og jobbe for seg selv. Meland begynte som fisker for tre år siden og er glad for at han fikk være med på noen “gullår” i fiskeriene.  

- Det blir nok tøffere fremover, men jeg tror vi kommer til å ha det fint uansett, sier en optimistisk Meland.  

Han håper at torskekvoten ikke vil gå mer ned de nærmeste årene, men har forberedt seg på å jobbe mer for å ikke gå ned radikalt i lønn. Planene om å kjøpe egen båt akter han å gjennomføre, selv om andre er litt skeptisk.  

- Jeg bor på Husøya og rett utenfor der kan jeg fiske torsk, sei, kveite og rognkjeks, så jeg ser ikke mørkt på fremtiden som fisker, sier den optimistiske unge fiskeren. 

Han synes alt knyttet til årsmøtet har vært interessant og nyttig, og løfter frem det å få møte likesinnede og få innsikt i delegatenes tankegang. Å bli bedre kjent med de andre unge fiskerne og høre deres tankegang verdsatte Marcus spesielt høyt:  

- Det er jo vi som er den neste generasjonen, det er jo vi som skal ta over!  

Meland har selv vært medlem i sitt lokale fiskarlag i flere år og har lyst å være med på å bestemme. Han synes derfor det var fint å delta på årsmøtet for å få et innblikk i “hvordan ting foregår”.  

- Kanskje jeg er delegat og får være med å bestemme om noen år, sier Marcus. Man kan ikke bare sitte på gjerdet og klage, man må gjøre en innsats hvis man skal ha det bra. 

Bekymret for fremtiden

Ronja Thomassen fra Tromsø har vært fisker i to år og er derimot bekymret for sin og andre unges fremtid innen yrket. Under årsmøtet hadde hun en samtale med en fiskebåtreder som grunnet kvotenedgangen vurderte å si opp ett mannskapsskift da driftsdøgnene på båten blir færre og lønnen for fiskerne om bord dermed lavere.  

- I tillegg til å miste mange arbeidsplasser vil det bli enda vanskeligere for oss unge å komme inn i yrket som fersk og uerfaren, sier Thomassen.  

Også for Ronja er drømmen å starte for seg selv på egen fiskebåt, men nå er hun usikker på om hun tør å satse.  

- Man må nesten vinne i lotto fordi det er veldig veldig dyrt! 

Om fremtiden sier hun: 

- Jeg blir å fortsette som fisker fremover og plan B er å starte på en større båt. Men det er fortsatt vanskelig for jeg vil jo kjøpe båt selv, men jeg vet ikke om jeg tør. Jeg må se hvordan det utvikler seg. 

Erfaringen fra årsmøtet synes Thomassen er fint å ha med seg, spesielt opplevelsen av å komme nært innpå fiskeri- og havministeren gjennom hennes svar på spørsmålene fra salen. Slik som sine unge kollegaer, synes Ronja innleggene om kvoter var mest spennende da de vil påvirke den nært forestående fremtiden. Hun setter også pris på møtet med de andre deltakerne, og sier:  

- Jeg har truffet veldig hyggelige og interessante folk og synes det er artig at alle er så vennlig og hilser. Jeg kunne gjerne deltatt igjen og anbefaler andre unge fiskere å delta dersom de får muligheten! 

Motivert for å stå på

Svanur Thor Jonsson har vært fisker på en større båt i fire år, og har allerede rukket å investere i egen fiskebåt - med det slagferdige navnet “Minibanken”. Som fersk fiskebåteier var naturlig nok diskusjon rundt kvotemeldinga og kvotenedgangen det mest interessante også for ham. Men Jonsson synes også informasjon rundt eksport av fisk var fengende, og savner litt den kontakten med fiskekjøper og markedet som han tidligere fikk da sluttseddelen måtte signeres fysisk/analogt på fiskemottakets kontor etter en fiskeleveranse.  

- Jeg synes at CatchSign-appen er fin, men det var alltid hyggelig å prate med kjøperne. Nå går man kanskje innom av og til, så man har mistet litt kontakten, sier den unge skipperen. 

Selv om Jonsson synes at utsiktene fremover ser litt svart ut, håper han på det beste.  

- Man får nå bare “stå i det” og se hva som kommer. Vi får håpe at det ikke blir mer nedgang på torskekvota, men at den holder seg stabilt de neste årene, sier Svanur, og er motivert for å stå på ved å fiske andre arter for å få større inntjening.  

Han påpeker at det dog er små kvoter også på andre arter, og har derfor laget seg en reserveplan for fremtiden: 

- Planen er helt klart å være fisker, men jeg tar skipperutdanning så jeg kan reise overalt dersom det blir nødvendig. 

Jonsson synes det var fint å få sjansen til å delta på årsmøtet, og kjenner seg igjen i mange av problemstillingene som kom opp under debatt og diskusjoner. Som reder på egen fiskebåt har han allerede direktekontakt med Råfisklaget i forbindelse med utbetalinger ved fiskeleveranser. Han syntes derfor det var givende å få større innsikt i Råfisklagets rolle i villfisknæringen.  

- Jeg kunne absolutt tenkt meg å delta igjen, avslutter han. 

 

Årets unge fiskere på bildet fra venstre: Eivind Vinne Engelin, Marcus Meland, Svanur Thor Jonsson, Stian Westerberg Iversen, Isak Tøllefsen, Emma Krogh Pedersen, Viktoria Hrafnsdottir, Elias Amundsen og Ronja Ariel Live Thomassen.